Det var ett enigt kommunfullmäktige som 2008 beställde den fiolspelande Hälsingebocken, för att hedra Nordanstigs rika spelmanstradition. Men på den följande punkten på fullmäktiges dagordning, lade man ned kommunens musikskola. De bägge besluten, som inte hade med varandra att göra, kom olyckligt att förknippas med varandra.
– Min son kom hem till mig en kväll efter skolan och sa: ”Pappa, dom säger att om du gör den där statyn, så kommer musikskolan att läggas ned”, berättar mästersmeden Fredrik Thelin.
Konstverket blev syndabock
Missförstånden haglade och folkvreden riktades mot Fredrik Thelin. Han bestämde sig då för att fullborda beställningen, men att inte sälja det till kommunen, då verkets syfte, att hedra Nordanstigs rika spelmanstradition, hade glömts bort fullständigt i uppståndelsen.
Nu har det gått 15 år och i samband med att kommunen bygger en ny idrottshall, vill man förvärva Syndabocken, som en del av att uppnå kommunens kulturstrategi. Kulturstrategin anger att man ska satsa en procent på konst i samband med nybyggnationer.
– Vi ser gärna att konstverket stannar kvar i Nordanstig och fyller sitt ursprungliga syfte, säger Lars Hed (M) vice ordförande kommunstyrelsen.
Men alla var inte eniga i kommunstyrelsen.
– Jag tycker den ser otäck ut, den ser ut som en djävulsfigur, säger oppositionsrådet Eva Andersson(SD), som röstade emot köpet.