Nya invånare i Nordanstig kan vara utan inkomst men ändå få bostad. Enligt kommunen beror det på att fastighetsbolag tjänar på att låta personer med enbart försörjningsstöd bo i deras bostäder. Bolagen får in pengar medan kommunen står för bidraget. Foto: Robin Herzog/Kristian Åkergren/SVT

Oro i Nordanstig – allt fler nyinflyttade behöver försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler människor som behöver försörjningsstöd flyttar till Nordanstig. Det här börjar bli ett problem för kommunen som länge jobbat med att minska sina kostnader för försörjningsstöd.

Enligt kommunen leder utvecklingen med att allt fler nyinflyttade söker försörjningsstöd, till en brist på de jobb, utbildningar och praktikplatser som har varit vägar bort från bidragsberoendet för kommuninvånare.

Och på grund av coronapandemin finns färre jobb och utbildningar än vad som normalt finns till buds.

– Man hamnar i limbo därför att man har ingen egen försörjning. Har man barn så hamnar barnen i barnfattigdom, för försörjningsstöd är ju inte någon långsiktig lösning, säger Carina Ohlsson (C), ordförande i sociala myndighetsnämnden i Nordanstigs kommun.

Vinnare och förlorare

Men hur kan allt fler ha råd att stanna och bo i Nordanstig utan jobb? Enligt Nordanstigs kommun är det för att vissa fastighetsägare tillåter personer att hyra bostad trots att de endast har försörjningsstöd – ett sätt för fastighetsägare på mindre orter att få tomma lägenheter uthyrda, och som kommunen i slutändan måste betala för.

Hör Carina Ohlson (C) på Nordanstigs kommun berätta mer om situationen i klippet ovan.

Vad är försörjningsstöd?

Försörjningsstöd är ett bidrag som det går att ansöka om från kommunen.

Utdrag från Socialstyrelsens webbsida: ”Försörjningsstödet ska tillgodose hushållets mer regelbundna utgifter per månad och består av riksnormen och av fem kostnadsposter som ligger utanför riksnormen.

I riksnormen ligger kostnader som är någorlunda lika för alla och gäller för hela landet. Riksnormen ska täcka kostnader för livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror samt dagstidning och telefon.”

Hur stor summa försörjningsstödet motsvarar beror bland annat på hur hushållssituationen ser ut och hur stora hushållets inkomster är.

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.