Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fatuma Jolie Mwange och Patrik Söderberg snyggar till i Bergsjö. Foto: Barbro Sellin SVT

Nordanstigs kommun satsar på en snygg utemiljö

Uppdaterad
Publicerad

Snygga Nordanstig är ett arbetsmarknadsprojekt som startades upp i april. Medborgare och enhetschefer i Nordanstigs kommun ska kunna rapportera in, via en e-tjänst, sånt som arbetsgruppen kan tänkas hjälpa till med.

Politikerna i Nordanstigs kommun såg att utemiljön behövde förbättras. Man ville att människor som besökte kommunen skulle få ett gott intryck. Även de som bor i kommunen förtjänar en snygg och trevlig miljö menar man.

Inför 2022 års budget så avsattes 300 000 kronor årligen för röjning av tätortsnära mark. Kommunen satte dessutom av 300 000 årligen för att till exempel städa bort gamla bilar. Bägge dessa satsningar gjorde stor skillnad.

Satsar på en arbetsgrupp

Inför 2023 års budget så fortsatte Nordanstigs kommun med fler satsningar på uppsnyggningar. Det budgeterades då för en arbetsgrupp som skulle kunna göra saker som annars inte skulle bli utförda. Detta med hjälp av människor som stod lite längre ifrån arbetsmarknaden. Kommunen satsar 2 miljoner årligen och det köptes in verktyg, material och maskiner.

– Jag måste säga att hela upplägget ser bra ut, speciellt det med att man som medborgare kan lämna förslag, säger Ola Wigg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Deltagare från olika länder

Arbetsmarknadsprojektet pågår på prov i sex månader. I arbetsgruppen ingår två handledare och sju deltagare från olika länder.

– Vi har hunnit med väldigt mycket jobb men oj, vad mycket det är att göra i kommunen. Både badstränder och andra rensningar kommer så fort som det är möjligt, säger Patrik Söderberg, handledare på Nordanstigs kommun.

Fatuma Jolie Mwange flyttade från Kongo till Hassela för två år sedan.

– Mina arbetskompisar kan inte prata svenska så bra så det är svårt för oss att förstå varandra. Vi skrattar på lunchen hela tiden för det blir vissa språkproblem, berättar Fatuma Jolie Mwange.

– Arbetsgruppen jobbar jättebra. Det är görroligt att jobba med dem, berättar Patrik Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.