Nordman överlever det mesta

Publicerad

Drygt 20 år efter att gruppen Nordman bildats så finns de fortfarande kvar. Detta trots att karriären kantats av Gävlesonen Håkan Hemlins missbruk av och till.

Men publiken har varit dem trogen, och ikväll inleder de en Sverigeturné på Konserthuset i Gävle.

Nordman dök upp som en främmande fågel på den svenska musikscenen 1994 när man parade traditionell rock med folkmusik. Ingen hade hört något liknande tidigare och de sålde i ofattbara mängder skivor.

I dag är inte publiken och intresset lika stort, men de har en trogen skara fans – och Mats Wester och Håkan Hemlin har växt allt starkare tillsammans som människor och kompositörer.

– Det pågår någonting mellan oss hela tiden. Vi skriver låtar, åker ut och spelar, det är en ständigt pågående process som leder fram till nya låtar eller det här, att vi spelar i lite större lokaler och inte på klubbar som vi gjort mycket de senaste åren, säger Mats Wester.

– Det vill vi ge till de genuina fansen, säger Håkan Hemlin.

Fastnat i missbruk i perioder

Nordman har haft två uppehåll genom åren, och det är Håkan Hemlins missbruk som tvingat fram dem. Ett när allting kraschade efter en skandalomsusad tv-intervju med en kraftigt påverkad Håkan Hemlin i slutet av 1990-talet. Och så efter deras medverkan i Melodifestivalen 2005 och 2008. Men Mats Wester har aldrig tvekat och lagt ner gruppen.

– Jag hoppades hela tiden att Håkan skulle klara av att komma tillbaka, och det har han gjort också, säger Mats Wester.

”Stor skillnad”

– Och den här gången är det på riktigt, fyller Håkan Hemlin i. Nu har jag en tro på mig själv och älskar det jag gör som jag inte hade förr. Och det märks när vi jobbar, min närvaro märks mycket mer nu och jag vågar ta för mig.

– Ja, det är en stor skillnad, bekräftar Mats Wester.

Håkan Hemlin har genom åren även samarbetat med Gävlemusikern Jacob Gordin som avled i förra veckan.

– Tragisk, mycket tragiskt, säger han. Det tog mig mycket hårdare än jag kunna föreställa mig. Fan också, det skulle jag vilja säga. Synd...

Här spelar Nordman

Visa

20 mars – Gävle, Gevaliasalen
25 mars – Ludvika, Aveny
30 mars – Nynäshamn, Bio Vågen
31 mars – Eskilstuna, Lokomotivet
1 april – Karlstad, Scalateatern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer