Norra Hälsingland hårt drabbat av skogsbränder senaste 10 åren

Uppdaterad
Publicerad

17 891 hektar skog har brunnit i Sverige de senaste tio åren. Näst mest har det brunnit i Nordanstig, men även Hudiksvall och Ljusdal har drabbats relativt hårt.

Det är nyhetsbyrån Sirén som har sammanställt rapporter över bränder på produktiv skogsmark i landets kommuner mellan 2008 och 2017. Mest har det brunnit i Surahammars kommun, där har 9 614 hektar skog gått upp i rök, den stora skogsbranden 2014 ligger bakom en stor andel.

Efter Surahammar toppas listan av Nordanstig som drabbades av en stor skogsbrand i Hassela 2008 då 1 000 hektar brann. Totalt har 1 177 hektar produktiv skog brunnit i kommunen de senaste tio åren.

Hudiksvall är nionde värst drabbat där 197 hektar skog har brunnit, på 24 plats hamnar Gävle med 131 respektive 83 hektar produktiv skogsmark.

Bra för skogen, sämre för människor

Egentligen skulle skog må bra av att brinna oftare ur naturens synvinkel.

– Ur ett ekologiskt och biologiskt perspektiv, ja. Det hör till skogens normala dynamik att barr, mossa och kvistar brinner upp med jämna mellanrum och att en liten del av träden dödas. I och med att så många bränder hindrats i över ett sekel har det byggts upp ett extremt stort förråd av bränsle på marken. När det väl brinner så brinner det rejält, med problem för människor och skogsproduktion som följd, säger Daniel Palm på Skogsstyrelsen till Sirén.

Hektar

Visa

En hektar är 10 000 kvadratmeter, vilket motsvarar arean av en kvadrat med 100 meters sidor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet