Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Nu vandrar mörten i Verkmyraån

Uppdaterad
Publicerad

Mängder med fisk kämpar sig fram i Verkmyraån norr om Gävle. Nu ska den spektakulära leken inventeras för att se vilka arter som trivs i vattendraget.

Det är mängder med fisk som trängs för att ta sig uppströms Verkmyraån nära Utnora norr om Gävle. Fiskleken har blivit ett populärt utflyktsmål, något som uppskattas av Länsstyrelsen eftersom det tidigare var bekymmer med tjuvfiske i ån.

– Det är bra att det är mycket folk som kommer hit för då blir det så att man kan säga till varandra att det inte är okej att skada fisken eller håva upp den, för de är så känsliga nu när de är samlade på en så liten yta, säger Kalle Gullberg, fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Blir mat åt rovfiskar

Främst är det mört som syns leka i vattendraget, men fler arter tycks gilla att finna en partner via Verkmyraån så nu planerar Länsstyrelsen en inventering.

– Fisken går upp i varma, kustnära vattendrag och sjöar och de är jätteviktiga för de är föda åt rovfisk under resten av året, säger Kalle Gullberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer