Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har koll på dem och om det händer något” – följ med till Furuviksparken och se schimpanserna dagarna innan säsongsöppningen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Furuviksparken öppnar igen – tre schimpanser kvar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen slås Furuviksparkens portar upp för säsongen. Det blir första gången som allmänheten kan besöka de tre schimpanserna som finns kvar på Furuviksparken. Detta efter fem schimpanser rymde och fyra sköts till döds i december förra året.

När SVT Gävleborg besöker de tre kvarvarande schimpanserna, med bara några dagar kvar till säsongsöppning, står vi ett tiotal meter från dem. Ett elstängsel och ett vattenhinder är mellan oss. Så var det även förra året för parkens besökare.

– Schimpanserna kan inte simma. De alldeles för tunga i kroppen så de sjunker som en sten. Vatten är en barriär man har använt i många år. De kan ju hoppa ganska långt men vallgraven är tillräckligt bred, säger djurvårdaren Rickard Beldt.

Kan röra sig fritt ute och inne

Under dagtid kommer schimpanserna kunna röra sig fritt ute på öarna i parken och inne.

– Det får de välja själva. Så känner de att de vill gå undan så kan de göra det. Men jag tror att de kommer sitta ute och titta när det kommer besökare. Vi hade genrep förra helgen med 2 000 besökare och då var de nyfikna, säger Rickard Beldt.

Finns det inte en risk för bakslag när det kommer många människor?

– Ja, risken finns alltid. Vi har koll på dem och om det händer något. Blir de stressade så har vi utrymmen där vi kan ta undan och lugna ner dem.

Djurvårdaren om demonstrationerna: ”Lite speciellt”

Samtidigt som Furuviksparken slår upp portarna för en ny säsong kommer demonstrationer att hållas utanför parkens entré. Polisen har beviljat två ansökningar om demonstration och ska bevaka dem med drönare.

– Det kommer att vara lite speciellt, men det sker utanför parken. Mitt fokus är på djuren.

Rickard Beldt säger att han ser fram mot säsongsstarten och att han är öppen för att föra diskussioner om schimpanserna med besökare.

– Man är förberedd på att det kommer människor med andra åsikter än vi men de får gärna komma och prata med oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet