Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är spänt. Det är ju mycket känslor i det här, berättar Jeanettes dotter Nathalie om den stundande förhandlingen i Högsta domstolen. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Nu tas fallet Jeanette upp i HD – dottern: ”Större än mammas fall”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen tas fallet med Jeanette Bergström från Forsa i Högsta domstolen. Jeanettes dotter Nathalie och två av hennes systrar kommer vara på plats under förhandlingarna.

– Det är spänt. Det är ju mycket känslor i det här, berättar Nathalie.

Det har gått snart ett år sedan rättegången drog igång i Hälsinglands tingsrätt och nu har fallet tagit sig hela vägen till Högsta domstolen i Stockholm. Det är en bråkdel av alla fall som överklagas till Högsta domstolen som tas upp.

Fallet Jeanette

I början av juli förra året påträffades Jeanette Bergström död i hennes och sambons, en man i 50-årsåldern, gemensamma bostad. Skadorna på hennes kropp vittnade om en grov misshandel med flera brutna revben. Mannen har varken erkänt eller förnekat att han misshandlat henne, då han på grund av berusning inte minns något.

Grov misshandel eller mord?

I tingsrätten dömdes sambon till livstids fängelse för mord. Hovrätten ändrade domen till sju års fängelse för grov misshandel, efter att det i förhör med rättsläkaren inte kunnat uteslutas att en läkemedelsförgiftning bidragit till Jeanettes död. Nu ska Högsta domstolen besluta om fallet ska rubriceras som grov misshandel eller mord.

– Min förhoppning och övertygelse är att högsta domstolen fastställer hovrättens dom, säger sambons advokat Jan Nyman.

En stor del av förhandlingarna kommer handla om förhöret med rättsläkaren angående dödsorsaken.

Enligt My Hedström, byråchef vid riksåklagaren, så är resonemanget om läkemedelsförgiftningen orimligt.

– Det är orimligt att hon skulle ha dött av medicinen. Vilka glasögon man än tar på sig så kommer man till samma resultat. säger hon.

Dottern: Fått sätta sorgen åt sidan

För Nathalie, Jeanette Bergströms dotter, har sorgeprocessen satts åt sidan under den juridiska processen.

– Det här är ju större än mammas fall, säger hon.

I videon: Nathalie berättar om känslorna inför den stundande förhandlingen.

Högsta domstolen

Högsta domstolen är den högsta av de allmänna domstolarna i Sverige. Där avgörs mål som överklagats i både tingsrätt och hovrätt.

Deras viktigaste uppgift är att skapa prejudikat i mål. Det betyder att Högsta domstolens dom i ett mål blir vägledande när liknande mål tas upp i domstolar framöver.

2022 avgjordes 127 mål i Högsta domstolen. Av dem blev 95 avgöranden prejudicerande. De allra flesta, 37 stycken, var inom civilrätt – mål som rör bland annat arvsrätt och skadeståndsrätt.

Källa: Högsta domstolen.

oskar.persson@dom.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jeanette

Mer i ämnet