Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör detaljerna som fällde avgörandet och förhöret med rättsläkaren – SVT:s reporter Stefan Larsson förklarar. Foto: Stefan Larsson/SVT

Rättsläkarens tvivel fällde avgörandet – när Jeanettes sambo friades från mord

Uppdaterad
Publicerad

Jeanettes hjärnskador var så svåra att de kunde leda till döden. Det menar rättsläkaren, som samtidigt inte helt kunde utesluta att Jeanette dött av en läkemedelsförgiftning. Det var de avgörande faktorerna när hovrätten inte dömde Jeanettes sambo för mord.

SVT Nyheter Gävleborg har tagit del av förhören som gjordes med rättsläkaren under rättegången om Jeanette Bergströms död. Rättsläkaren beskriver hur hon ställer de två möjliga dödsorsakerna mot varandra: hjärnskadorna från misshandeln eller en möjlig läkemedelsförgiftning.

Hör om detaljerna som fällde avgörande och förhöret med rättläkaren i videoklippet högst upp.

Fallet Jeanette

Sambon dömdes för mord

Det var Jeanette Bergströms sambo som misstankarna riktades emot. Själv kunde han varken erkänna eller förneka på grund av minnesluckor efter att ha druckit alkohol.

Trots en möjlig läkemedelsförgiftning dömdes sambon av Hälsinglands tingsrätt för mord till livstids fängelse. Tingsrätten gjorde flera bedömningar om detta. Dels ansåg de att frågan om läkemedelsförgiftning var hypotetisk, osannolik och att den inte förtog tyngden av den medicinska bevisningen. I tingsrättsdomen står det också att Jeanette varit aktiv i närtid till döden och att den som avlider genom läkemedelsförgiftning borde ha varit mindre aktiv.

Hovrätten ändrade domen

Hovrätten å andra sidan gjorde en annan bedömning. Den menar att det fanns ”ett visst utrymme för att döden kan ha orsakats av en förgiftning”. Därmed anser hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Jeanette avlidit till följd av misshandeln.

Hovrätten var dock oenig. En nämndeman ville döma sambon för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. En annan nämndeman ville döma för mord och gjorde bedömningen att sambon var ”likgiltig till att hon skulle avlida på grund av hans våldsanvändning mot henne.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jeanette

Mer i ämnet