Delad bild. Till vänster: Sunil Kumar i röd tröja. Till höger: barn bär EEG-hätta för hjärnmätning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elektroniska impulser från hjärnan kan avslöja om ett barn har adhd eller inte. Hör forskaren Sunil Kumar i Gävle om hur den nya AI-baserade metoden fungerar. Foto: Högskolan i Gävle/TT

Ny AI-metod från Gävle kan upptäcka adhd hos barn snabbare

Publicerad

Forskare på Högskolan i Gävle har uppfunnit en ny metod som kan upptäcka adhd hos barn med hjälp av ett AI-verktyg som analyserar elektroniska impulser i hjärnan.

– Jag hoppas att detta kan hjälpa vården att upptäcka adhd snabbare, resultaten är lovande, säger forskaren Sunil Kumar, som har lett studien.

Tidigare i år har Socialstyrelsen larmat om att adhd-utredningar slukar allt mer resurser inom BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. 7 av 10 läkarbesök används till utredning och behandling av adhd, enligt rapporten.

En grupp forskare vid Högskolan i Gävle har nu tagit fram en studie som ämnar att avlasta vården genom snabbare och effektivare diagnostiseringar i framtiden.

Köerna till BUP

– Vi hoppas kunna samarbeta med vården och att de kan använda sig av metoden, säger forskningsledaren Sunil Kumar.

Elektroniska impulser kan avslöja adhd

Metoden är uppdelad i två steg. Först hämtas information från hjärnan i form av elektroniska impulser. Datan tankas sedan in i ett AI-program som därefter letar efter mönster som kan tyda på att patienten har adhd.

– Patienter med adhd visar hjärnvågor som skiljer sig lite från en person som inte har adhd, förklarar Sunil Kumar.

Metodens användning i vården

För att vården ska kunna använda sig av den nya metoden behöver man göra fler provtagningar.

– Vi behöver mer data för att vara säkrare på våra resultat, men de första studierna visar en träffsäkerhet på nära 90 procent, det är väldigt lovande, säger Sunil Kumar.

Hör Sunil Kumar förklara hur metoden fungerar i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet