• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Gustav Abrahamsson fick vänta förgäves på att starta vid flera tillfällen idag. Foto: Mikael Johansson/SVTVisa alla (13)
Visa alla (13)

Premiär för Hudiksvalls flygplats som dragracebana

Idag var det premiär för Hudiksvalls nygamla dragracebana. Ny asfalt på flygplatsens gamla landningsbana har gjort det hela möjligt.

När dragracingen kom till Sverige i slutet på 60-talet var Hudiksvalls flygfält en välanvänd arena, men med åren blev asfalten för dålig för att köra på. Nu har dock den lokala motorklubben just lagt ny, specialanpassad asfalt på banan, och i dag kördes en deltävling i en nationell dragracingserie med deltagare från hela Sverige.

– Det är jättekul att vi fått den här banan. Det ger oss motorintresserade i området nya möjligheter när det gäller både tävling och träning, säger Henrik Brink, tävlingsansvarig hos Hudiksvalls motorklubb.

Tidigare har den som är motorintresserad tvingats åka till till exempel Sundsvall för att kunna testa sina bilar på en bana. Henrik Brink tror också att den nya banan kommer att minska eventuell buskörning som kan förekomma.

– Det är ju det som är lite av tanken. Det är bättre att man testar sina bilar här under ordnade former än ute på vägarna, säger han.

Henrik Brink, tävlingsansvarig i Hudiksvalls Motorklubb. Foto: Mikael Johansson, SVT

Eftersom banan måste vara snustorr om förarna ska kunna köra så blev det lite si och så med tävlandet under den regniga onsdagen.

– Vi är härdade. Vi har fått vänta många timmar under årens lopp på grund av regnväder, säger Gustav Abrahamsson, tävlande från Nykvarn som stod längst fram i kön för att få köra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer