Worakanya Isomäki, elev på datacenterutbildningen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Personal till Microsofts serverhallar utbildas i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Microsoft har donerat serverhallsutrustning till vuxenutbildningen i Sandviken som nu är i gång och utbildar elever i kunskaper som kan behövas för att jobba i ett datacenter. Microsoft efterfrågar ungefär 60 personer per serverhall.

Microsofts etablering av datacenter i Gästrikland har fått vuxenutbildningen i Sandviken att starta flera kurser på gymnasienivå med inriktning mot it och servrar. 35 elever är redan i gång sedan i augusti.

– Det är en utbildning som kommer att vara till nytta för flera arbetsgivare, säger Maria Strömbrink, biträdande rektor på vuxenutbildningen.

Fyra datacenter under uppbyggnad

Microsoft är hemlighetsfull kring hur många de behöver anställa, men uppger omkring 60 personer per datacenter. Just nu är fyra center under uppbyggnad i Sandviken, Valbo och Gävle.

– Det är mycket logistik kring att hantera alla serverrack, säger Mattias Ersson, driftschef för Microsofts datacenter i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet