Kommunfullmäktige i Gävle 28 oktober 2018. Foto: SVT

Ny politisk majoritet ska styra Gävle kommun

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har fått klart med en ny kommunledning. Efter samtal har fyra partier enats om att gå samman i en politisk majoritet: S, L, C och MP.

I ett pressmeddelande på måndagskvällen tillkännagavs samarbetet, som innebär att Gävle får en ny kommunledning. Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har efter samtal kommit överens.

”Partierna kan idag ge det glädjande beskedet att vi kommer att inleda ett framtidsinriktat samarbete för ett stabilt styre av Gävle kommun”, skriver partierna gemensamt.

Plattform presenteras inom två veckor

Inom två veckor ska de fyra partierna som nu enats presentera en gemensam politisk plattform för Gävle kommun, för åren 2019-2022. Där ska partiernas gemensamma ambitioner och prioriteringar klargöras, enligt pressmeddelandet som skickats ut av Socialdemokraterna.

De fyra partierna har tillsammans 33 av 65 mandat efter kommunvalet i Gävle. Därmed har också Alliansen spruckit i Gävle. Genom uppgörelsen mister också SD sin vågmästarroll i kommunpolitiken.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.