Hör om rekordåret – Kristin Persson och Pia Forslöf-Nilssons företag har ökat med 177 procent under coronapandemin. Foto: Malin Eirefelt/SVT

”Hysterin brakade loss” – omsättningsboom hos nätauktionisterna under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Medan den fysiska auktionsbranschen drabbas av total nedstängning fullkomligt blomstrar den digitala. Jämför man Hälsinglands Auktionsverks försäljning mars 2020 med mars 2021 syns en tydlig coronaeffekt.

– De som säljer saker hos oss säljer mer nu och de som köper hos oss köper mer. Dessutom har vi fått en stor andel nya kunder under pandemin, säger Pia Forslöf-Nilsson.

Ovanligt stor ökning

Hon äger ett auktionsverk i Hudiksvall tillsammans med Kristin Persson. De startade firman, som är ansluten till det stora nätauktionsföretaget Auctionet, 2019. De har sett en stor omsättningsökning varje år. Men i och med pandemin har ökningen varit ovanligt stor.

Coronaviruset i Gävleborg

– Jag tror att i alla fall hälften av ökningen beror på coronapandemin, säger Pia Forslöf-Nilsson.

Flera äldre kunder

Under året har många både 80- och 90-åringar blivit kunder.

– De satt hemma och hade inget att göra. De rensade ur och testade att sälja genom oss och det tyckte de var jätteroligt. De har följt sina auktioner på nätet och fortsatt komma hit med mer saker, säger Pia Forslöf-Nilsson.

Stor ökning hos nätauktionsföretagen

Hälsinglands Auktionsverk är del av det stora nätauktionsföretaget Auctionet som samlar nätauktionsfirmor i Sverige och Europa. Auctionet ser en tydlig coronaeffekt i sin statistik när de jämför hela sajtens siffror för mars 2020 med mars 2021:

Besökare: Ökning med 38 procent

Lagda bud: Ökning med 64 procent

Sålda föremål: Ökning med 38 procent

Omsättning: Ökning med 76 procent

Hälsinglands Auktionsverks ökning är ännu större:

Sålda föremål: Ökning med 54 procent

Omsättning: Ökning med 177 procent

Bukowskis är en annan stor nätauktionsfirma för möbler och inredning. De redovisar inte sina försäljningssiffror än, bara trafiksiffrorna. Men de visar också en tydlig coronaökning:

Besökare: Ökning med 48 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet