Efter att eleverna försvann från Nya Kastets skola har getter tagit över delar skolgården. Foto: Anders Sundin/SVT

Nya Kastets skola tvingades stänga – skolgården är nu gethage

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet upphörde verksamheten vid Nya Kastets skola i Gävle, som bland annat kopplats till islamistisk extremism. Sedan dess har fem getter tagit över skolgården. 

Det var i november förra året som Skolinspektionen beslutade om att stänga skolan och vid årsskiftet blev 120 elever från förskolan till årskurs sex tvungna att flytta till andra skolor. Sedan dess har skolgården stått tom, eller åtminstone närapå. Fem getter har nu gjort delar av skolgården till sitt hem, något som Arbetarbladet och Gefle Dagblad var först med att rapportera om.

I sitt stängningsbeslut skrev Skolinspektionen bland annat att ett ägarbyte av skolan skedde under ett bulvanförhållande. Skolan har också kopplats till våldsbejakande extremism av Säkerhetspolisen.

Nya Kastets skola

Ska göra tillsyn

Det krävs inga kommunala tillstånd för getterna att få vara på skolan eftersom skolan inte ligger i ett detaljplanlagt område. Däremot ska platser där djur vistas registreras hos Jordbruksverket. Men på jordbruksverket kan man inte hitta någon sådan registrering. 

Därför kommer Jordbruksverket att be länsstyrelsen att göra en tillsyn på platsen. 

– Jag känner till ärendet men såvitt jag vet så har vi ännu inte fått in någon sådan begäran. Om man inte följer de regler som finns så kan man till exempel få förflyttningsförbud av bland annat smittskyddsskäl, säger Jenny Larsson, enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborg till SVT.

Rabie Karam som är fastighetsägare vill inte svara på några frågor eller lämna några ytterligare kommentarer och är mycket upprörd när SVT når honom, bland annat på grund av att journalister ringer honom.

Se getterna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Kastets skola

Mer i ämnet