Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya Kastets skola i Gävle. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Skolinspektionen stänger Nya Kastets skola i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har beslutat att stänga Nya Kastets skola i Bomhus i Gävle eftersom man anser att ägarna inte är lämpliga att driva skolan. Säpo har tidigare varnat för att barnen riskerar utsättas för radikalisering, och flera lärare har flaggat för brister.

Beslutet grundar sig på de lagändringar som trädde i kraft vid årsskiftet 2018/2019 som innebär att Skolinspektionen numera ska pröva en skolas ägares insikt och lämplighet samt ekonomiska förutsättningar att driva en skola. 

Orsaken till att Skolinspektionen nu återkallar sitt godkännande är att man efter en granskning anser att det finns allvarliga brister bland just ägarna.

– Det är två saker vi skriver i vårt beslut. Det ena är att vi bedömer att den nya ägaren ingått i ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren, vilket innebär att den tidigare ägaren fortfarande har ett betydande inflytande över skolan, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen.

Säkerhetspolisen har varnat

I våras sålde också grundaren till skolan, Rabie Karam, verksamheten till den dåvarande biträdande rektorn, Adam Mantaye, och det är detta ägarbyte som Skolinspektionen nu granskat och underkänner. Skolinspektionen bedömer alltså att det är den gamla ägaren som fortfarande styr och har inflytande över skolan.

– Vi har också fått uppgifter om att två personer som är aktiva inom extremistiska miljöer har befunnit sig på skolan vid ett antal tillfällen, och att en av personerna haft tillgång till skolans lokaler även utanför skoltid. Vi har även mottagit uppgifter från Säkerhetspolisen där man noterat kopplingar mellan skolan och den extremistiska miljön även efter ägarbytet, säger Andreas Gydingsgård.

Beslutet om att stänga skolan gäller från och med 31 december 2020.

Tidigare varningar

Säkerhetspolisen har tidigare varnat Skolinspektionen i ett yttrande om att barnen på skolan riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldbejakande miljöer. Även flera lärare har varnat för brister i verksamheten.

I december 2019 beslutade utbildningsnämnden i Gävle att den fristående muslimska förskolan Bilaal, även den i Bomhus i Gävle, skulle stängas. Även där hade säkerhetspolisen slagit larm. 

Hör Skolinspektionen i videoklippet ovan.

Enligt 26 kap. 14 § skollagen får ett godkännande för en enskild huvudman inom skolväsendet återkallas om den enskilde inte längre uppfyller förutsättningarna för godkännande enligt 2 kap. 5 § andra stycket 1 och 2, tredje stycket och 6 § skollagen. Av 26 kap. 16 § skollagen framgår att Skolinspektionen får besluta att ett beslut om återkallelse ska gälla trots att det inte har vunnit laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya Kastets skola

Mer i ämnet