Nu varnar Säpo för att skolmiljön kan innebära risk för radikalisering Foto: SVT

Säpo varnar för radikalisering i Gävleskola

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen varnar nu för Nya Kastets skola i Gävle i ett yttrande till Skolinspektionen, avslöjar P4 Gävleborg. Barnen riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer, enligt Säpo.

I yttrandet som SVT Nyheter Gävleborg tagit del av skriver Säkerhetspolisen att ett extremistnätverk haft möten i skolans lokaler och att Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, eller Abo Raad som han kallas, haft ett väsentligt inflytande över skolans verksamhet. Något som P4 Gävleborg var först med att berätta.

Säpos yttrande kan få långtgående konsekvenser.

– Det kan vara fråga om ett föreläggande. Det kan också vara fråga om föreläggande med vite, och om någonting är väldigt allvarligt så kan det vara fråga om att man drar tillbaka tillståndet att bedriva skolverksamhet. Vår utredning kan bli klar i januari eller februari, säger Jukka Kuusisto, tillförordnad generaldirektör vid Skolinspektionen.

Skolan avvisar rapport

Företrädare för Nya Kastet säger till SVT Nyheter Gävleborg att Säpos yttrande är missvisande.

– Den är helt fel. Under 2018 fick vi en väldigt en jobbintensiv instruktion från Skolinspektionen och de hittade ingenting sådant, säger Rabie Karam, huvudman för Nya Kastet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.