Nya kastets skola har hittills fått 17,4 miljoner i skolpeng från Gävle kommun. Foto: Agneta Brolin

Gävle kommun tvingas betala skolpeng till skola med koppling till extremister

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Gävle kommuns utbildningsnämnd avstyrkte etableringen av Nya Kastets skola 2015 och 2016, har kommunen fram till idag tvingats betala drygt 17,4 miljoner till skolan.
– Det är lagtrots om vi inte gör det och vi kan bli stämda om vi inte gör det, säger kommunalrådet Åsa Wiklund-Lång (S).

Nya Kastets skola AB finns med på listan över 50-talet bolag med utpekade radikala islamister i ledningen och som tjänat stora pengar i form av statsbidrag och skolpeng från kommuner och myndigheter. Något som nyhetsbyrån Sirén rapporterat om.

Skolan har sedan den öppnade 2018 fått drygt 17 miljoner kronor i skolpeng från Gävle kommun. Under åren 2018-2019 handlar det om 11 076 000 kronor och till och med juli i år har kommunen betalat ut 6 333 000 kronor.

Samtidigt har Älvkarleby kommun betalat ut drygt 738 000 kronor i skolpeng och Skolverket mer än 240 000 kronor i statsbidrag till skolan.

Ifrågasatt skola

Pengarna har betalats ut trots kopplingar till radikal extremism och att skolan har ifrågasatts sedan starten.

– När det kommer ett gynnande beslut från Skolinspektionen så har kommunen bara att betala ut en skolpeng, säger Åsa Wiklund-Lång.

– Det gör mig heligt förbannad att kommunen inte har några verktyg att förhindra en sån här utveckling, säger hon.

– När det gäller tillsyn sorterar Nya Kastets skola under Skolinspektionen. Det är ingenting som Gävle kommun har rätt att göra, förtydligar Thomas Hartikainen, sektorchef Utbildning Gävle.

Ledningskontroll

För drygt ett år sedan gjorde Skolinspektionen en förstagångstillsyn av skolan. Då gjordes också en ägar- och ledningsprövning där bland annat uppgifter från Skatteverket och brottsregistret kontrolleras.

Prövningen gällde ägaren och styrelseledamoten Rabi Karam samt styrelsesuppleanten Adam Mantaye och kom fram till att de uppfyllde kraven i prövningen.

Nu har skolan ny styrelse och ny rektor och Skolinspektionen är mitt uppe i en ny ägar- och ledningsprövning.

Risk för radikalisering

Samtidigt har bland andra Säkerhetspolisen, Säpo, vid flera tillfällen flaggat för kopplingar mellan skolan och extremister.

I december varnade Säpo i ett yttrande till Skolinspektionen för att eleverna vid skolan riskerade att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer.

Vill inte ställa upp i intervju

Nye rektorn Adam Mantaye vill inte ställa upp på någon inspelad intervju men skriver i ett mail till SVT Gävleborg angående att det finns eller har funnits kopplingar till radikala islamister i ledningen för skolan:

”Jag har inte de beläggen ni har i er granskning, så jag kan inte svara för om det funnits.”

När vi ber honom kommentera att en nu utvisningsdömd person arbetat på skolan, svarar han att det inte varit hans arbetsuppgift att rekrytera personal.

”När man fick reda på via media att vederbörande på något sätt hade koppling till en grupp blev hen uppsagd”, skriver han i ett mailsvar.

Kommunalrådet kritisk

Åsa Wiklund-Lång är kritisk till att kommunen bakbinds lagar kring etablering och tillsyn av friskolor.

Hör henne i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Kastets skola

Mer i ämnet