Nya Kastets skola i Gävle. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Nya Kastets skola stängs vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Nya Kastets skola i Gävle kommer att få stänga vid årsskiftet. Det sedan förvaltningsrätten i Stockholm nekat till skolans begäran att verkställigheten av beslutet ska skjutas fram.

Det var i november som Skolinspektionen beslutade att stänga skolan.  Beslutet överklagades av skolans ledning och man begärde också inhibition av beslutet i väntan på förvaltningsrättens ställningstagande till överklagan. Det här nekas nu skolan. P4 Gävleborg var först med att berätta om detta.

– Det är ett beslut som för Nya Kastets skola AB kan medföra betydande olägenhet genom att börja gälla från den 31 december 2020. Av utredningen framkommer samtidigt ett tydligt motstående intresse av att eleverna inte utsätts för extremistisk påverkan. För att inhibition ska meddelas under sådana omständigheter krävs därför en tämligen hög grad av sannolikhet att avgörandet kommer att ändras i sak, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

120 elever från förskolan till årskurs sex går på skolan och de kommer att erbjudas platser på kommunens skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Kastets skola

Mer i ämnet