Nya konstgalleriet Häktet har öppnat i Bergsjö

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i januari invigdes det nya galleriet Häktet i Bergsjö. Bakom initiativet står konstnären och numera galleriägaren Jöran Österman, som under lång tid gått i tankar om att öppna ett galleri.

Under tio års tid har Jöran Österman stundtals renoverat uthusdelen till sin verkstad.

– På grund av pandemin kan man säga, det kan alltid vara något gott som den fört med sig så fick jag tid att göra färdigt det som jag har gjort nu i höstas.

Skolundervisning

Något som skiljer Jörans Östermans galleri från många andra gallerier i Nordanstig, är att det ska vara öppet under hösten och våren. Detta för att skolelever ska kunna besöka galleriet som en del av sin undervisning.

Den idén kom till Jöran Österman i samband med att han ställde ut Gunnar Greibers tavlor i Nordanstigs kommun, och skolelever fick guidade turer.

– Det gav mig en förståelse för att det finns en massa barn och unga som aldrig har sett konst förut, och det var så fantastiskt att se deras uttryck hur det tittade på Gunnar Greibers ganska märkliga, färgglada bilder, säger Jöran Österman.

Litet konstcentrum

Jöran Östermans tanke med Häktet är att det inte bara ska vara ett galleri, utan även fungera som ett litet konstcentrum i Nordanstig med verkstad, utställningar och inbjudan till olika samarbetsprojekt.

Nordanstigs kommun har bidragit med projektstöd och även myndigheten Kulturrådet har bidragit med stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.