Nya krav på regeringen om Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

De åtalade slet av sig kläderna i rättssalen för att visa sina tortyrskador – då stoppades alla fängelsebesök. Nu kräver aktionsgruppen för Fikru Maru i ett öppet brev till regeringen att agera genom Sveriges nya roll i FN:s säkerhetsråd.

Fikru Maru vårdas fortfarande på sjukhus sedan han tillslut opererats för sin kollapsade lunga och kunde därför inte närvara i domstolen när den nya rättsprocessen drog i gång innan jul.

Den handlar om att Fikru Maru ska ha uppmanat till uppror i fängelset och som ska ha lett till den stora brand där 23 fångar omkom, till sin hjälp ska han ha haft ytterligare 37 medfångar.

Fikru Maru

Fikru Maru befanns sig på sjukhus när branden startade. När hans påstådda medkumpaner framträdde i rättssalen slet de av sig sina kläder för att visa sina tortyrskador för domstolen. Något som också Fikru Marus dotter Emy, via brev,också har kommunicerat med svenska regeringen

– De här 37 var enormt modiga men det som gör mig väldigt upprörd är behandlingen av dem. Rätten krävde läkarintyg på deras skador men samtidigt har de fått repressalier som innebär att de inte får ta emot några besök alls. Hur lätt är det att ordna läkarintyg då?, säger Margareta Sidenvall, som företräder aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

”Måste sätta ner foten”

Aktionsgruppen har nu skickat ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) där de vill att Sverige nu utnyttjar den plats i FN:s säkerhetsråd, som man får tillsammans med bland andra Etiopien, från årsskiftet.

”Sverige intar nu plats i FN:s Säkerhetsråd. En position som Sverige strävat efter för att där kunna vara en stark röst i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Ett annat land som också träder in i säkerhetsrådet är Etiopien. Nu gäller det inte bara Fikru Maru.

Utdrag ur brevet:

Skall Sverige ha någon som helst trovärdighet i de – med Sveriges värderingar – självklara honnörsbegreppen demokrati och mänskliga rättigheter så måste Ni båda, Sveriges statsminister och utrikesminister, ytterst ansvariga för Sveriges initiativ i säkerhetsrådet, med emfas sätta ner foten mot det Kafka-liknande rättsmaskineriet i Etiopien.

Fikru Maru och hans mycket modiga 37 medåtalade i Addis Abeba har rätt att vänta sig det av er! Ni har ingen tid att förlora. Fortsatta tortyrrapp lär inte vänta på sig för de 37 modiga som i fredags satte sig upp mot domstolsväsendet i Addis Abeba, om inte någon utifrån med kraft agerar.”

Oacceptabel situation

– Situationen är oacceptabel. Vad de kan göra vet inte jag, jag är inte diplomat eller jurist men det som de gjort hittills är inte tillräckligt, de måste se till att det blir resultat. Jag är läkare och om en behandling inte lyckas då tar jag till nästa åtgärd, det är min skyldighet, och jag hoppas att det är lika för dem. Vi ger oss inte förrän det här är löst, säger Margareta Sidenvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet