Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bernt Moberg fiskevårdare arbetar med Testeboåns botten för att skapa bättre förutsättningar för fiskens lek. Hör vad de har för mål med Testeboån. Foto: SVT

”Om 10 år ska det vandra upp till 2000 fiskar i Testeboån”

Publicerad

Just nu skapar fiskevårdsföreningen vid Testeboån nya lekområden för laxen. Målet är att öka antalet lax och öringar som vandrar upp längs älven.

Testeboån är klassad som vildlaxområde, vilket innebär att det sätts inte ut någon fisk och om en månad börjar laxen leka i Testeboån.

För trettio år sedan fanns ingen lax här och arbetet med att försöka förbättra förutsättningarna för fisken satte igång. Ifjol var det det ett rekordår med över 400 fiskar som vandrade upp i ån. Även i år har det vandrat upp mycket fisk, men inte så mycket som i fjol.

Nya lekområden för laxen

Laxen finns från mynningen och uppströms i drygt 25 kilometer av den cirka 10 mil långa ån. Just nu skapar fiskevårdsföreningen nya lekområden för laxen.

– Nu håller vi på att förbättra lekmiljön genom att luckra upp bottengruset. Här vet vi att laxhonorna snart vill lägga sin rom, säger Bernt Moberg fiskevårdare.

Ni hoppas att Testeboån skall bli ett paradis för laxfiskarna som Mörrumsån i Blekinge. När är ni där?

– Om 10 år är vi på topp – det är målet. Då skall det vandra upp 2000 laxar och öringar i Testeboån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer