Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irritationen växer. Hör Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun, om Rydes trots mot de nya reglerna. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Nya regler för elsparkcyklar i Gävle – Ryde trotsar ändå kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan klubbades nya regler om elsparkcyklar av kommunfullmäktige i Gävle, i fredags började de gälla. Nu behöver företagen söka tillstånd och betala avgift, det har inte Ryde gjort, men deras cyklar står kvar på Gävles gator.

Trots en vädjan om att vänta med att ställa ut elsparkcyklar i väntan på de nya reglerna, samt för att inte förhindra sandupptagning, ställde Ryde ut sina hyrbara elsparkcyklar i Gävle härom veckan. Gävle kommun har polisanmält företaget.

Sedan första april gäller även kommunens nya regler för uthyrningsföretagen. Bland annat ska tillstånd sökas, avgift betalas för varje fordon och hastigheten vara strypt nattetid.

Kan ha bränt sina chanser

Ryde har varken sökt tillstånd eller betalat avgift men menar att Gävle kommun tolkar juridiken fel, fordonen behöver inga tillstånd, skriver de i en kommentar till SVT. Reglerna skulle dessutom slå hårt mot förtjänsten, hävdar Ryde.

Kommunen vill att sparkcyklarna tas bort och en eventuell ansökan från just Ryde ligger i farozonen för att godkännas sedan man kommit på kant med företaget.

– De har ju inte fått en bra start eftersom de efter våra uppmaningar ändå har ställt ut sina cyklar. De ligger inte på plus, säger kommunens enhetschef Johan Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.