Nu är det klart: Från 1 april polisanmäls olagliga elsparkcyklar i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredagen den 1 april gäller nya lokala regler för elsparkcyklar i Gävle. Det beslutade ett enigt kommunfullmäktige idag.

– Det här gör det tydligt vad som gäller. Bland annat att ingen får ställa ut en elsparkcykel till uthyrning utan tillstånd från polisen, säger Daniel Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Daniel Olsson menar också att de nya ordningsreglerna ger kommunen muskler att ställa krav på företagen som vill använda kommunens mark till kommersiell uthyrning av exempelvis elsparkcyklar.

– De flesta företagen är positiva eftersom det här ger en tydlighet, säger Daniel Olsson.

– De företag som inte följer reglerna blir polisanmälda, säger Daniel Olsson.

Avgift för varje fordon

Kommunfullmäktige har också beslutat att företagen ska betala en avgift på 1 200 kronor per fordon som ställs ut till uthyrning.

– Om du bedriver näringsverksamhet på vår mark får du självklart betala för det, säger Willliam Elofsson (M) oppositionsråd.

Körförbud

Även Elofsson menar att de uppdaterade ordningreglerna är bra, men vill se ytterligare regler för att skapa bättre ordning och reda kring elsparkcyklarna.

– Vi kan tänka oss körförbud på vissa platser. Bland annat på Drottninggatan, säger William Elofsson.

SVT Nyheter Gävleborg har under måndagen sökt det företag som redan har elsparkcyklar utplacerade i Gävle för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.