Två sjukvårdsanställda sitter på en brits i ett sjukhusrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur byggnaden kommer att se ut i klippet ovan. Vårdenhetschefen Marie Molin och byggnadssamordnare Jimmy Persson visar runt. Foto: Rikard Berglin/ SVT

Akutvården ska förbättras när Gävle sjukhus bygger om

Publicerad

Region Gävleborg investerar över en miljard kronor på en ny akutmottagning och för att samla förlossningsvården på Gävle sjukhus. Första spadtaget tas i maj nästa år.

”Nyfödda med familjer kan få en bättre start och patienter i behov av akut vård kan få den snabbare”, skriver regionrådet Henrik Olofsson (SJPG) i ett pressmeddelande.

Men det kommer att ta några år innan planerna blir verklighet. Byggstarten är planerad i maj 2026 och därefter väntas bygget stå klart först om fem år.

Avdelningarna BB, förlossning och vård av för tidigt födda barn kommer att samlas på ett och samma ställe i mer moderna och ändamålsenliga lokaler, enligt Region Gävleborg. Föräldrar och barn ska kunna vara tillsammans under vårdtiden och de nya lokalerna ska främja bättre samordning mellan avdelningarna.

En av de största satsningarna

Akutmottagningen, som varit i drift sedan 1986, ska bli större och få fler akutrum, behandling- och undersökningsrum samt traumarum.

Barnakuten har redan i dag en separat mottagning och det nya bygget inkluderar även infektionsrum med egen ingång för bättre smittskydd. Det nya ambulansintaget får fler avlämningsplatser, ny medicinsk utrustning köps in och huskropparna får ett modernt ventilationssystem.

– Det är en del i att skapa framtidens hälsa- och sjukvård, säger Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gävleborg.

Ombyggnationen är en av de största satsningarna regionen gjort hittills. Bygglovet är klart. Nästa steg i processen är att tillsätta en byggentreprenör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.