Delad bild. Dels från mobilapp som ska användas för att effektivisera behandling av depression och dels psykologen Mamduh Halawa från Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Mamduh Halawa från Gävle har gjort en app som är tänkt att underlätta behandlingen av psykisk ohälsa. Foto: Lina Abusagr/SVT

Nytt digitalt verktyg ska effektivisera vård av deprimerade

Publicerad

Den som vårdas för psykisk ohälsa behöver fylla i en hel del papper under behandlingen. Nu har psykologen Mamduh Halawa från Gävle konstruerat en app för att slippa pappersarbetet och göra att fler fullföljer sin behandling.

– Det är en digital lösning som är rolig för patienten och som kan integreras i en fysisk behandling, säger Mamduh Halawa.

Appen utgår från en KBT-baserad behandlingsmanual vid depression och är riktad mot vårdgivare. Den ersätter inte fysiska sessioner med vårdtagare och vårdgivare men är tänkt att underlätta samspelet mellan psykolog och patient.

Tanken kom under studietiden

Tanken på att utveckla appen föddes under tiden Mamduh läste till psykolog i Uppsala.

– Jag såg själv hur svårt det kunde vara att gå igenom behandlingen som ställer ganska hårda krav på att vara strukturerad, berättar Mamduh Halawa.

Stor efterfrågan av vård

I dag finns det en stor efterfrågan av psykologisk behandling, inte minst i Gävleborg. Men enligt Folkhälsomyndigheten får endast 35 procent av dem som söker hjälp i länet en första kontakt i enlighet med vårdgarantin.

Hoppas fler ska fullfölja

Enligt Mamduh Halawa hoppar dessutom många, inte minst unga, av sin behandling och han hoppas att appen ska locka fler att fullfölja den.

– Om fler mår bra efteråt kommer de inte sökandes efter ett år igen vilket gör att vi öppnar upp systemet så att fler kan komma in, menar Mamduh Halawa.

Hör honom berätta mer om hur appen fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.