Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns stora utmaningar med att bärga tåget som spårade ur utanför Hudiksvall i måndags. Obehöriga personer och mark som saknar bärighet är två av dem. I klippet listar Trafikverket och Infranord fler utmaningar. Foto: SVT

Obehöriga stör arbetet vid olyckståget – väktare sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett frenetiskt arbete kring det urspårade SJ-tåget utanför Hudiksvall. Elva lastbilar kör skytteltrafik med sprängsten för att stabilisera marken. Men varje gång det kommer in obehöriga nyfikna på spåret stannar arbetet av.

Hon säger att det förekommer en hel del nyfikna obehöriga runt olycksplatsen. Det är förbjudet att vistas inne på området.

– Man vill se olycksplatsen, man vill se bärgningen, men det är inte säkert för allmänheten att vistas här, säger Anna-Pia Lingemyr enhetschef på Trafikverket.

Tågolyckan i Hudiksvall

Det föreligger en stor rasrisk i området, även om det pågående arbetet ämnar att stabilisera marken.

– Det innebär en säkerhetsrisk att beträda spårområdet, säger Anna-Pia Lingemyr.

Väktare sätts in för att hålla allmänheten borta

För att hålla bort allmänheten från olycksplatsen har Trafikverket placerat ut ett olycksplatsbefäl, som ska hålla koll på att ingen obehörig rör sig i området. Men det har uppenbarligen inte räckt, så nu kommer även väktare sättas in för att hålla borta nyfikna.

– Det kan innebära att arbetet försinkas, då vi först måste avhysa obehöriga, säger Anna-Pia Lingemyr.

Se vilka andra utmaningar som bärgningsarbetet står inför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Hudiksvall

Mer i ämnet