Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Offrets närstående i Hudiksvallsmord nekas biträde i Hovrätten Foto: SVT

Offrets närstående i Hudiksvallsmord nekas biträde i Hovrätten

Publicerad

Om två veckor ska Hovrätten i övre Norrland pröva tingsrättens dom om det tortyrliknande mordet som skedde i Hudiksvall i julas. Men de närstående till offret, målsägarna, får inte ha sitt målsägarbiträde med som för deras talan.

Sedan drygt ett år krävs särskilda skäl för att brottsoffer ska ha rätt till målsägarbiträde vid Hovrätten och Högsta domstolen. De närstående till kvinnan som utsattes för det tortyrliknande mordet, under flera timmar av sin sambo i Hudiksvall vid årsskiftet, menar att de har det. Det berättar K-G Myhrberg, målsägarbiträdet som företrädde dem vid tingsrättsförhandlingarna.

– I det här fallet anser målsägandena att det förelägger väldigt speciella omständigheter som gör att det bör ha ett målsägarbiträde som för deras talan.

Hör Myhrberg berätta om skälen i klippet ovan

Kritiserad lagändring

Men de har fått avslag på sin ansökan och kommer inte få ha något målsägarbiträde som för deras talan när fallet tas upp i Hovrätten.

– Jag tycker att det är fullständigt bedrövligt. Den här lagstiftningen har kritiserats från advokathåll och brottsofferjouren som till och med gör gällande att det strider mot Europakommissionen, säger K-G Myhrberg.

SÅ SÄGER REGLERNA

Visa

Den 1 juli 2018 ändrades reglerna för förordnandet av måls­ägandebiträden i allmän domstol. Enligt de nya reglerna gäller förordnandet av ett målsägandebiträde till dess att tiden för att överklaga tingsrättens dom har löpt ut. Ett målsägandebiträde kan förordnas även i hovrätten om det anses finnas behov av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer