Hör 89-årige Olle Persson berätta vad han tycker om kommunens beslut och vad han oroas för. Foto: SVT

Olle blir av med den kommunala hemtjänsten: ”Åt fanders”

Uppdaterad
Publicerad

Nordanstigs kommun har beslutat att lägga ner den kommunala hemtjänsten i Gnarp och Bergsjö. De som har behov hemtjänst får förlita sig på privata aktörer. Något som oroar många äldre som berörs.

89-årige Olle Persson har hjälp av hemtjänsten tre gånger om dagen. Han lider av KOL och har svårt med andningen. För honom är det viktigt att känna sig trygg med personalen. Sedan beslutet att den kommunala hemtjänsten ska läggas ner har han haft svårt att sova.

– Jag befarar att det här kommer att märkas hos många äldre, säger han.

Många äldre som oroas

Sandra Persson är undersköterska och anställd på hemtjänsten i Nordanstig. Hon märker att det är fler än Olle som oroas av kommunens beslut.

– Kunderna är arga, ledsna och oroliga. Vi är deras trygghet. En del kunder har vi ju haft i jättemånga år och att vi inte ska få komma att hjälpa dem gör dem jättebesvikna, säger hon.

Ingen valfrihet

Förutom oron över att det kan bli en helt ny personal och andra rutiner ängslas Olle Persson över ekonomin om han ska anlita en privat hemtjänst. Sandra håller med honom om att kommunen har agerat fel när de lägger ner hemtjänsten.

– Vart är valfriheten och tryggheten för de äldre. Som det ser ut just nu så finns det bara en privat aktör som vill växa och bli större. Tar de bort oss så har de äldre bara ett alternativ att välja på och det är ingen valfrihet överhuvudtaget, säger hon.

Hör 89-årige Olle Persson berätta vad han tycker om kommunens beslut och vad han oroas för i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.