Drygt 40 kommunalanställda sägs upp inom Nordanstigs hemtjänst. Till vänster Ola Wigg (S) kommunstyrelsens ordförande. Foto: Robin Herzog/SVT/TT

Fyrtiotal kommunanställda förlorar jobbet i Nordanstig

Uppdaterad
Publicerad

Kommunanställda inom hemtjänsten kommer att sluta jobba i Bergsjö och Gnarp. I stället ska privata aktörer ta över där. Anledningen till neddragningen är kommunens bristande ekonomin där vård och omsorg står för en stor del av minussiffrorna.

Den kommunala hemtjänsten försvinner dock inte till fullo från kommunen utan kommer att finnas kvar i Hassela och Harmånger. Båda orterna har trygghetsboenden. Förändringarna träder i kraft som tidigast den 4 november.

– Neddragningarna går ju tvärtemot ideologin. Vi vill inte släppa den kommunala hemtjänsten, vi vill ju vara kvar, säger Ola Wigg, (S), kommunstyrelseordförande i Nordanstig.

Han fortsätter:

– Men verksamheten har sett att man inte klarar av att bedriva verksamheten till samma kostnad som de privata aktörerna kan göra. De privata aktörerna har dessutom inte något sämre betyg.

Dålig ekonomi

Hemtjänsten i Nordanstig har inte kunnat ställa om till bättre ekonomiska resultat på flera års tid vilket har lett till åtgärden att säga upp fyrtiotalet tjänster, något som drabbar drygt hälften av alla Nordanstigsbor som beviljats hemtjänst.

– Det är ett tufft besked, både för oss som fackliga organisationer och även för medlemmar ute på arbetsplatserna. Det är en oro hos medlemmarna för om de kommer ha kvar jobbet och hur det kommer gå för brukarna. Men även en kampvilja att det här inte ska gå genom.

– Finns det nån chans att det inte går genom?

– Vi gör vårt bästa, säger Emil Thyr, facklig företrädare på Kommunal Nordanstig.

Rekryteringsmöjligheter

Det kommer dock att finnas rekryteringsmöjligheter hos de två privata aktörerna i kommunen som får större sområden att täcka. Utöver det finns det rekryteringsbehov på andra håll inom kommunens verksamheter.

Facken Kommunal och Vision träffades på tisdagen för att diskutera inför omställningen. På onsdagen fortsätter facken med att träffa medlemmar och deras arbetsgivare.

– Vi motsätter oss kommunens beslut. Vi på Kommunal tror inte att det kommer bli den besparingseffekt som kommunen tror det ska bli, säger Emil Thyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.