Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schimpanserna lyckades öppna flera fönster. Nu berättar Sandra Wilke att Furuviksparken har tagit bort handtagen på dem som åtgärd. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Furuviks rapport: Öppen dörr bakom aprymning

Uppdaterad
Publicerad

En öppen gallerdörr och bristande rutiner låg bakom schimpansrymningen på Furuvik i december. Furuviks djurpark har nu lämnat sin totala redogörelse för vad som hände de ödesdigra dygnen som slutade med att fyra schimpanser fick avlivas.

– Det kunde ha lett till en otroligt allvarlig situation för både människor och djur, säger djurparkens vd Sandra Wilke.

Först glömde en djurvårdare att stänga och låsa en dörr efter ett arbete i ett tomt schimpanshägn. Sedan missades den kontroll av dörren som skulle ha gjorts – två gånger. Misstagen gjorde att fem schimpanser kunde ta sig ut från sitt hägn i Furuviksparken i Gävle den 14 december.

En djurvårdare ska enligt parkens redogörelse försökt mota tillbaka schimpansen som är på väg ut men misslyckades. Personen larmade då och personalen satte sig då i säkerhet.

Bristfällig låsrutin

– I ljuset av det som skett är det tydligt att vår låsrutin i schimpanshägnen har varit bristfällig. Det ledde till en mycket allvarlig situation som hade kunnat bli farlig för människor och till att vi tvingades avliva fyra av våra schimpanser, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken i ett pressmeddelande.

Parken har efter rymningen infört en ny låsrutin med checklista. Bland annat ska två djurvårdare var för sig kontrollera respektive lås. Handtag på fönstren har också tagits bort.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. Se händelseförloppet här. Foto: Alberto Lozano/Markus Dahlberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet