Orangutangen Utara vid Furuviksparken har avlidit. Foto: Furuvik

Orangutangen Utara har dött

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kom det tråkiga beskedet att Furuviks orangutanghona Utara har dött.

– Idag är International Orangutan Day men tyvärr blev den inte som vi hade tänkt oss. Det som gör det extra smärtsamt är att Utara även var dräktig. Våra djurvårdare och vår veterinär har gjort ett fantastiskt arbete under de här två veckorna som vi har behandlat Utara, säger djurchef Daniel Hansson i ett pressmeddelande.

Intensivbehandling för skada

Den 4 augusti skadade Utara sitt ben och det har tillstått olika komplikationer som hon har fått intensivbehandling för. Tyvärr orkade inte Utaras kropp att hantera detta.

Hon kom till Furuviksparken under våren 2014 som en del i den Europeiska djurparksföreningen EAZA:s bevarandearbete för den akut hotade Sumatraorangutangen.

Undersökning av kvarlevor

Furuviksparken har informerat EAZA om det inträffade. och hennes kvarlevor kommer att transporteras till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Hon blev 13 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.