Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många har gjort som jag. Antingen pluggat eller jobbat borta och sen flyttat hem igen”, säger läraren Margareta Andersson. Hör mer om varför lärare lockas till Ovanåker. Foto: Stefan Larsson/SVT

Ovanåker toppar behörighetslistan – läraren Margareta: ”Tryggare för eleverna”

Uppdaterad
Publicerad

På Rotebergs skola i Edsbyn har de inte haft problem med att rekrytera behöriga lärare under de senaste åren. Trenden verkar även avspegla sig i resten av kommunen, som är bäst på att ge elever behöriga lärare i länet.

I klass 5 på Rotebergs skola i Edsbyn undervisar läraren Margareta Davidsson. Hon gick klart sin lärarutbildning år 2000 och har arbetat på skolan i Edsbyn sedan 2011.

– Många har gjort som jag. Antingen pluggat eller jobbat borta och sedan flyttat hem igen, säger Margareta Davidsson.

I klassrummet håller eleverna på med olika saker. Vissa gör julkort till mormor och morfar, en elev filar på slutet av sin engelskaberättelse och en annan sitter och lär sig grunderna i programmering på sin dator.

Se när SVT Gävleborg besöker skolan och hör om arbetet för att locka lärare i videoklippet högst upp.

Vid den senaste mätningen för läsåret 2021/2022 hade Ovanåker 72 procent behöriga lärare i kommunen. Det är förvisso bara en procentenhet högre än rikssnittet på 71 procent men 12 procentenheter högre än Ockelbo och Söderhamn, som hade 60 procent lärarbehörighet.

Låg personalomsättning

Av lärare, rektor och skolchef nämns en närhet och trygghet inom kommunen som anledningar till att lärare lockas dit.

– Vi har väldigt låg personalomsättning, säger skolchefen Christer Andersson.

Läraren Margareta Davidsson delar samma bild.

– Det är inte så många som rör sig härifrån. Många är vana och har jobbat i flera år på samma ställe. Det blir tryggare för eleverna också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.