3 649 skarvbon i har hittats i Gävleborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över 3 000 skarvbon har hittats i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

På uppdrag av länsstyrelsen i Gävleborg har ornitologer gjort inventering av skarvbon och 3 649 bon har hittats i länet. Av dessa har häckningen fullföljts i 1 631 bon.

Enligt länsstyrelsen har inventering av skarvbon gjorts på alla kända skarvhäckningslokaler och på nya lokaler som kommit till inventerarnas kännedom under säsongen.

Inventerarna noterade om häckningarna verkar ha fullföljts, delvis fullföljts eller om häckningen avbrutits med följd att bona lämnats i förtid. I de fall där häckningen klassats som delvis fullföljd har antingen skyddsjakt bedrivits under häckningstid eller så har annan störning på kolonin orsakat att endast en del av ungarna blivit flygfärdiga.

Skarvar fått fällas

Under året har länsstyrelsen beviljat störningsåtgärder mot skarv för att förhindra etablering samt motverka allvarlig skada på fisk, på fjorton olika platser längs länets kust. Länsstyrelsen har även beslutat att 1 690 skarvar fått skjutits i länet under året.

Så går skarvjakt till – följ med jägarna ut i Söderhamns skärgård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.