På spaning efter fåglar med Janne och Siv

Publicerad

Från och med fredag och fram till och med måndag genomför Sveriges ornotoligiska förening, SOF, årets fågelräkning. Vem som helst kan då vara med att räkna fåglar vid sitt fågelbord. Janne och Siv kommer ägna helgen åt att räkna fåglar i stugan.

– Har vi tur så kanske vi kan få se en gråspett. Sen har vi ju de vanligaste, domherrar, blåmesar och talgoxe som det finns gott om. Men har vi tur så kan vi få en gråspett också, säger fågelskådaren Janne Lundstedt från Ljusne.

Det är elfte året som Sveriges ornotoligiska förening uppmanar det svenska folket att räkna fåglar som kommer till en matstation för att äta. Janne och hans fru Siv som lägger mycket tid till att få se nya arter ska ägna sin helg i stugan utanför Kilafors och räkna fåglar.

– Det är ju trevligt med fåglar, det är ett intresse som vi har. Genom fåglarna kan man avläsa ganska mycket av vad som händer i naturen. Det skiftar olika fåglar och de är fina att titta på. Vissa sjunger väldigt fint och de har olika beteenden.

Förra året deltog drygt 20 000 personer i fågelräkningen. Talgoxen var den som det rapporterades in flest av och på andra plats kom Pilfinken.

Som på beställning dyker Gråspetten till slut fram. Den fanns det inte en enda notering på i fågelräkningen förra året. Räkningen är helt ovetenskaplig, men är ett bra sätt att hålla koll på vilka arter som ökar och minskar i Sverige.

– Vi ser ju inte lika mycket gulsparv längre, varken här eller hemma, den har ju minskat. Det har Grönfinkarna också gjort. Men, det finns ju fåglar som har ökat också som man kan se mer av. Talgoxe och blåmes ser man ju jämt, de är de vanligaste fåglarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer