Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handlaren Anders Waller fick över 900 kommentarer på Facebookinlägget om 18-årsgräns i snabbkassorna. Foto: Olivia Olsson

Påminde om åldersgräns i snabbkassorna – möttes av rejäl ilska

Uppdaterad
Publicerad

Flera butiker i Sverige har 18-årsgräns för att handla i snabbkassorna – för att undvika stökigheter och svinn.

När Söderhamnshandlaren Anders Waller påminde om att det är så i hans butik möttes han av irritation, bland annat menar vissa att en hel åldersgrupp diskrimineras.

– Jag kan tycka att man överdriver, säger Anders Waller.

18-årsgränsen finns redan i många butiker runt om i landet. SVT har tidigare berättat om att den har införts för att undvika snatteri.

Anders Waller, som driver en butik i Söderhamn, har haft 18-årsgräns i snabbkassorna i ungefär ett år.

Kraftiga reaktioner: ”Gått bananas”

När Anders Waller inför skolstarten skulle påminna sina kunder om att det är 18-årsgräns som gäller blev folk förbannade.

Han har mötts av mängder av reaktioner i sociala medier. Bland annat ”snacka om att förminska ungdomar” och ”taskigt mot dom som sköter sig”. Inlägget har spridit sig över hela Sverige, och fått över tusen reaktioner på Facebook.

– Det har ju gått bananas på det här inlägget, och det är dessutom människor från hela landet som inte ens berörs av regeln. Man kanske inte är så insatt i detta problemet som vi haft om man inte bor i Söderhamn. Många tycker de är kul att man svarar från ett företagskonto, säger butikschefen Anders Waller.

Stökigheter ligger till grund

I Anders Wallers butik i Söderhamn infördes åldersgränsen framför allt för att motverka stökigheter och problem vid avstämningar i snabbkassorna.

Reaktionerna har varit många och kraftiga – kan du förstå ilskan hos en del av människorna? 

– Jag kan förstå ilskan, men jag hade förstått det mer om de var ungdomarna själva som kommenterade. Jag kan tycka att man överdriver att vi diskriminerar en hel åldersgrupp.

Hör reaktioner på åldersgränsen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.