Foto: SVT

Fem års fängelse för spädbarnsmisshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms pappan från Sandviken som åtalats misstänkt för synnerligen grov misshandel mot sina två spädbarn. Gävle tingsrätt finner mannen skyldig till två fall av synnerligen grov misshandel, samt vållande till kroppsskada.

Den 33-åriga mannen stod åtalad för tre fall av grov misshandel mot barnen. Han döms i två av fallen för synnerligen grov misshandel. I det tredje fallet döms han för vållande till kroppsskada.

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för mannen, som suttit häktad sedan januari. Men tingsrätten bestämmer påföljden för mannen till fem års fängelse samt skadestånd på 120.000 kronor till flickan och 70.000 kronor till pojken.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Kom in med brutet lårben

Redan i januari gjorde Gävle sjukhus en orosanmälan till socialtjänsten då ett av barnen kommit in med ett brutet lårben. Pappan har gjort erkänt att han genom en olyckshändelse orsakade lårbensbrottet. Detta i detta fall som mannen endast döms för vållande till kroppsskada, då tingsrätten menar att åklagaren inte kunnat visa att mannen uppsåtligen orsakat lårbensbrottet.

Pappan har medgett att han dunkat sonens huvud mot sin bröstkorg, vilket läggs till grund för tingsrättens bedömning i det fallet. Han har också erkänt att han med kraft har tryckt mot flickans bröstkorg.

Tingsrätten menar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att pappan tillfogat flickan smärta, revbensfrakturer, ögonbottenblödning och blödningar och skada i hjärnan. Flickan sattes genom agerandet i ett livshotande tillstånd.

Tingsrätten går också på åklagarens linje när det gäller pojken. Pojken fick en fraktur i hjässbenet, ögonbottenblödning och blödningar under hårda hjärnhinnan till följd av pappans våld. Flickan riskerar men för livet.

Har genomgått psykiatrisk undersökning

Pappan har genomgått en psykiatrisk undersökning.

I den framkom det att den åtalade inte förekommit i belastningsregistret, inte har några missbruksproblem samt inte heller lider av några allvarliga psykiska störningar.

Mannen kommer stanna i häktet till dess att domen i ansvarsdelen kan verkställas mot honom.

”Får se om vi överklagar”

Den dömde pappans försvarare kommer nu tillsammans med klienten och med sakkunniga från rättsmedicinalverket gå igenom domen.

– Sedan får vi se om vi kommer överklaga domen, säger Lars Häggström, mannens försvarare.

Kammaråklagare Elly-Anne Öholm har drivit fallet tillsammans med Carl-Johan Granlund. Hon vill inte uttala sig i påföljdsfrågan förrän Granlund återvänt från semester. Men när det gäller ansvarsfrågan är hon nöjd.

– Det blev som jag hade hoppats i ansvarsfrågan, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet