Arkivbild Foto: TT

Pappan misstänks för spädbarnsmisshandel – nu kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för synnerligen grov misshandel, bland annat för att ha brutit ben på och skakat sina spädbarn kommer få sin dom idag. Åklagaren yrkar på åtta års fängelse, eftersom misshandeln bör ses som synnerligen grov.

Idag kommer domen mot den pappa från Sandviken som i december misstänks ha misshandlat sina två spädbarnstvillingar på ett synnerligen grov sätt.

Pappan medger misshandel i ett fall, men är åtalad för tre fall av synnerligen grov misshandel. Under rättegången berättade pappan om hur han misshandlade det ena barnet, flickan, genom att skaka henne.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

– Hon skrek för att hon var hungrig, behövde byta blöja. Jag skakade henne i en till 30 sekunder. Jag vet inte hur hårt. Sedan skrek hon igen. Då tog jag upp henne och tröstade henne, sa han då.

Anmälan blev liggande

Det ena barnet har fått mycket svåra skador och vårdas alltjämt på sjukhus. Misshandeln uppdagades i samband med ett sjukhusbesök. Sjukvårdspersonalen gjorde då en orosanmälan till Socialtjänsten i Sandviken. Men där blev den liggande. Det var först tre veckor senare när flickan kom tillbaka till sjukhuset med svåra skador som vårdpersonalen också upptäckte skador på brodern och kopplade in polisen.

Barnen omhändertogs och båda föräldrarna anhölls. Mamman släpptes sedermera, men pappan har suttit häktad sedan den 22 januari. Rättegången inleddes den 11 maj.

Försvaret: ”Barnen är sjuka”

Åklagaren i målet menar att brotten har ett straffvärde på 8 års fängelse.

Försvaret menar att barnen inte skadats utan är sjuka, eftersom de är för tidigt födda, och att pappan gjort medgivanden under tuffa förhör då han befann sig i chock.

Försvarsadvokaten uppgav också i rätten att pappan mått mycket dåligt och har varit intagen hos rättspsykiatrin i Växjö under ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet