Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadsarkitekt Emma Nordebo Snygg hoppas att parkeringshusets trädekor kommer att uppskattas. Hudikbon Stephanie Lack tycker att den blir fin. Foto: Lari Honkanen/SVT

Parkeringshuset i träskrud tros tysta kritiken från Hudikborna

Uppdaterad
Publicerad

Den betongkoloss som dök upp förra våren har bytt skepnad. Borta är den grå betongen och fram träder istället ett rutmönster dominerat av mörk trä. Nu hoppas de ansvariga på lite mer uppskattning för det kritiserade parkeringshuset.

– Vi hoppas att det blir väldigt bra, säger Emma Nordebo Snygg, stadsarkitekt på Hudiksvalls kommun.

Hon berättar att fasadbeklädnaden av trä och plast kommer att få en belysning, vars stryka och färgton kan styras i olika skiftningar. Hon menar också att den mörka träfasaden kommer att kontrastera med den intilliggande vita kontorsbyggnaden.

Stadsarkitekten: ”Höjden på parkeringshuset är nödvändig mot bullret”

När parkeringshuset restes förra våren var det många Hudikbor som kände sig snuvade på havsutsikten. Det gjordes namninsamling för att förhindra att det man upplever som ”en mur mot havet”, inte ska upprepas i byggandet av nya stadsdelen i Västra hamnen.  

Men Emma Nordebo Snygg försvarar parkeringshusets höjd med att den behövs som ljudvall för de höga bostadshusen som finns bakom parkeringshuset.

Med en låg ljudvall och de gängse normer mot buller, hade man bara kunnat bygga låga villor och det hade inte varit att ta tillvara på det fina läget vid havet. Kommunens vision är ju att växa befolkningsmässigt.

Nya skepnaden uppskattas

Hon tror dessutom att Hudikborna har börjat vänja sig vid åsynen av parkeringshuset. 

– Den blir mer en del av den stadsbild som man går förbi varje dag och blir mindre stötande för varje dag, säger Emma Nordebo Snygg.

En Hudikbo som passerar förbi parkeringshuset med sin hund Elton uppskattar parkeringshusets nya skepnad.

– Vi tycker att det blir fint och passar in i Hudik, säger Stephanie Lack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.