Påslakan i mängder försvann från Ikea i Valbo – nu är mysteriet löst

Uppdaterad
Publicerad

Ikea i Valbo upptäckte ett stort svinn av påslakan och bestämde sig för att gå till botten med mysteriet. Efter granskning av övervakningsbilder kunde två kvinnor misstänkas, och nu har de fått sina domar.

Under 2016 försvann ovanligt stora mängder påslakan från Ikeas varuhus i Valbo. Personalen gjorde inventeringar och granskade övervakningsfilmer och noterade att vid tre datum i november hade två kvinnor plockat med sig bäddtextilier utan att betala för sig.

När kvinnorna kom tillbaka en dag i december var personalen på sin vakt. Genom kamerorna följdes deras förehavanden och påslakantjuvarna blev tagna på sängen när de greps av väktare utanför.

Kvinnorna har erkänt stölderna och berättat att varorna packades om inne på varuhusets toaletter för att undvika upptäckt vid kassan, vilket också styrks av övervakningsfilmerna.

Fängelse och skyddstillsyn

Gävle tingsrätt dömer de båda kvinnorna, hemmahörande i Stockholm och Skåne, för stölder vid sex tillfällen. Tillsammans ska de betala skadestånd på nära 90 000 kronor till Ikea för de stulna textilierna.

Skånekvinnan som är i 35-årsåldern döms även för tre fall av grov olovlig körning och påföljden bestäms till tre månaders fängelse. Stockholmskvinnan som är i 30-årsåldern döms till skyddstillsyn.

Åklagaren har en teori om motivet till stölderna, men varför det blev just påslakan är oklart.

– Det framkom att det hade förekommit försäljningar i viss utsträckning på typ Blocket. Vid något tillfälle har de löst in dem på andra Ikea-varuhus, säger Micael Dahlberg, kammaråklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.