Pilbågsjakt nära att bli lagligt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan det bli lagligt att jaga vilt med pil och båge i Sverige.

Naturvårdsverket har i ett förslag som nu är ute på remiss hos myndigheter och organisationer tagit fram nya föreskrifter om jaktmedel. Där föreslår man att  tillåta viss jakt med pil och båge.

Både Svenska jägareförbundet och Jägarnas riksförbund har röstat ja till förslaget. Och det här välkomnas starkt av Svenska Bågjägareförbundet som kämpat för i över 35 år för att få pilbågsjakt lagligt i Sverige. 

– Tjusningen med den här jaktmetoden är att man kommer så nära djuret, säger bågskytten och jägaren Ulf Backman, när vi träffar honom hemma i Trönödal, i Söderhamns kommun.

Vanligt i andra länder

Danmark, USA, Finland, Spanien och Frankrike är några av de länder som redan tillåter pilbågsjakt.  I Naturvårdsverkets förslag ställer man krav som att jägaren ska ha vanlig jägareexamen samt en internationell bågjägarexamen.

Åtta småviltarter; rådjur, räv, bäver, grävling, mårdhund, tvättbjörn, bisamråtta och hare kan bli tillåtet att skjuta med båge men varje avlossad pil ska inom 24 timmar rapporteras till Naturvårdsverket.

Protester

Men alla är inte positiva till det här. Djurens rätt har samlat ihop drygt 18 000 underskrifter mot förslaget och många traditionella jägare ställer sig emot den här nygamla jaktmetoden. Bland annat kan man höra argument som ifrågasätter huruvida djuren får en snabb och smärtsam död genom att bli skjuten med en pil.

– Men det är minst lika effektivt som skjutvapen, konstaterar Ulf Backman.

Vid skadeskjutning och eftersök kräver de att avlivning ska ske med skjutvapen. Remissförfarandet väntas bli klart i början på nästa år.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.