Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En polis skadades allvarligt vid händelsen i Ljusne. Foto: Pontus Wicksell

Man anhållen efter attack mot polis i Ljusne – bet och slog flera gånger

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för mordförsök, efter att han skadat två poliser i Ljusne i Söderhamns kommun. Mannen gick till attack mot poliserna på torsdagskvällen när de skulle kontrollera en misstänkt stulen bil.

Det var när en av poliserna hade placerat mannen i baksätet på polisbilen som mannen gick till attack. Han bet polisen och slog mot huvudet flera gånger. Han försökte dessutom ta polisens tjänstevapen.

– Den andra polisen som kollat av området utanför kommer då till hjälp. Det är ordentligt stökigt, säger Magnus Jansson Klarin som är polisens presstalesperson.

Polisattacken i Ljusne

Kvinna i området ingrep

Mannen försökte ta även kollegans vapen, men lyckades inte.

– Med tanke på hur allvarligt läget var så misstänker vi att han skulle ha försökt använda vapnet om han fått tag i det, säger Jansson Klarin.

Den ena polisen fick allvarliga skador men har nu kunnat lämna sjukhuset. Den andra polisen fick lindriga skador. Jansson Klarin befarar att händelsen skulle ha slutat värre om det inte vore för ett rådigt ingripande från allmänheten.

– Fantastiskt ingripande från en kvinna som kom till hjälp. Det var avgörande för att man fick kontroll på mannen. Jag skulle tro att hon kommer bli uppmärksammad för det från polisens sida, säger han.

Ovanlig attack

Den 40-årige mannen är anhållen misstänkt för mordförsök och för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han är känd för polisen sedan tidigare, dömd för flera brott. Enligt Jansson Klarin är händelsen ovanlig.

– Det är ganska ovanligt att poliser attackeras på det här sättet. Hur det här eskalerade var nog svårt att förutse. Vi misstänker att han var påverkad av narkotika men har inte sett resultaten av drogtestet ännu.

Polisen har upprättat en anmälan till Arbetsmiljöverket om allvarlig arbetsplatsolycka.

Kolleger tas om hand

Polisen har aktiverat sin krisorganisation där de drabbade poliserna tas om hand men även kollegor erbjuds stöd.

– Alla blir berörda av det här så jag tror att många funderar på den utsatta situation vi har, säger Karl von Krusenstjerna, lokalpolisområdeschef i Hälsingland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Ljusne

Mer i ämnet