Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Agnetha Hillbom, försvarare, och Caroline Diederichsen, målsägandebiträde, om deras skilda åsikter gällande vad domen ska bli för den man som attackerat en polis i Ljusne. Foto: Lari Honkanen/SVT

Åklagare yrkar på långt straff för mordförsök efter polisattacken i Ljusne

Uppdaterad
Publicerad

Det var i början på december som en man i 40-årsåldern gick till våldsamt angrepp mot polis inne i en polisbil, efter att ha lugnt låtit sig gripas efter en misstänkt bilstöld. Han slog polisen och bet henne i örat och i handen och försökte komma åt hennes tjänstevapen. På onsdagen hölls rättegång i Hudiksvalls tingsrätt.

Under rättegången gav den åtalade mannen ett lugnt och milt intryck, där han satt med ryggen mot åhörarna i fleecejacka och svartbågade glasögon.

Enligt hans utsaga var hans avsikt aldrig att skjuta polisen, utan han ville skrämma polisen för att på så sätt förmå henne att skjuta honom. Men enligt både åklagaren och målsägandebiträdet var hans avsikt att mörda polisen.

– Han hade tagit bort säkerhetsbygeln och slitit i vapnet. Det är bara målsägandets motstånd som gör att uppsåtet inte lyckades, säger Caroline Diederichsen, målsägandebiträde.

Yrkar på dom för mordförsök

Men mannens försvarare menar att det inte fanns ett uppsåt till mord:

– Han drog aldrig ut säkerhetsspärren, han försökte aldrig skjuta. Han hade kunnat gå längre, men det fanns inget uppsåt att mörda, säger försvarsadvokat Agnetha Hillbom.

Åklagaren yrkade på ett långt fängelsestraff för i första hand mordförsök och i andra hand för grovt våld och hot mot tjänsteman. Försvararen menade å sin sida på att hennes klient endast bör straffas för våld mot tjänsteman. Domen kommer om två veckor. Mannen kommer att hållas kvar i häktet fram tills att domen förkunnas.

Klicka på videon och hör målsägandebiträdet och mannens försvarare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Ljusne

Mer i ämnet
Mer Gävleborg
Mer Nyheter