Både JO och Polismyndigheten tycker att det var olämpligt att polisen berättade för de kommunanställda om utredningen. Foto: Hanna Franzén, TT.

Polis bröt mot tystnadsplikten – kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Gävleborg berättade för två kommunanställda personer om brottsmisstankarna mot deras kollegas make. Nu riktar Justitieombudsmannen, JO, kritik mot honom – och även Polismyndigheten tycker att hans agerande var ”klart olämpligt.”

Enligt JO hade polismannen varken rätt eller skäl att berätta om utredningen för personerna.

Polismannen själv anser att det fanns rättslig grund för honom att lämna ut de sekretessbelagda uppgifterna – men så var inte fallet, menar JO, som bedömer att han brutit mot sekretessen: ”Det är anmärkningsvärt att han inte ens i efterhand verkat ha insett detta.”

Brottsutredning lades ned

Polismyndigheten har i sin bedömning skrivit att de beklagar att det inträffade. En brottsutredning startades , men lades ned.

Orsaken till att utredningen lades ned är, enligt den ansvariga utredaren, bland annat att mycket i det som sades i samtalet redan ska ha stått i en tidningsartikel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.