Ett stort rave arrangerades på Dragon Gate i somras. En polis som deltog misstänks nu för narkotikabrott. Foto: Erik Kammerland/SVT

Polis gick på rave på Dragon Gate – åtalas för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

En polis som inte var i tjänst följde med en vän på ett rave på Dragon Gate i somras. Där visade polisen, enligt kollegor, tydliga tecken på att vara påverkad av droger – och åtalas nu för narkotikabrott.

Det var under Scandinavian Electronic Festival på Dragon Gate-området första helgen i juni i år som polisen genomförde flera drogkontroller. Redan innan festivalen hade polisen aviserat att man skulle ha hög närvaro på festivalen och att extrapersonal tagits in.

En av de som blev kontrollerade var själv polis, dock inte i tjänst. Polisen, som var på festivalen tillsammans med en vän, blev stoppad på väg ut från en toalett.

Ska ha uppträtt nervöst

Enligt åtalet, som SVT Nyheter har tagit del av, ska polisen ha uppträtt nervöst, haft blanka ögon, utvidgade pupiller, forcerad gång och tal samt ryckiga handrörelser. I åtalet framgår det också att en poliskollega ska ha känt igen den misstänkta då de tidigare arbetat tillsammans. Därför började de tidigare kollegerna småprata.

– När jag förde in samtalet på narkotika och frågade om X sett något inne på festivalen så blev X ännu mer nervös och började skaka i hela kroppen, berättar den tjänstgörande polisen i förhör och fortsätter:

– X sa att X blev nervös av att prata med poliser, vilket jag ifrågasatte då X själv är polis.

”Får ångest av att träffa poliser”

Polisen togs med för provtagning och en snabbanalys gav utslag på flera droger. Ett blodprov visade senare att polisen hade spår av amfetamin i blodet.

Polisen, som nu alltså åtalas, nekar till brott.

– Om jag skulle vara så dum att jag skulle vilja ta narkotika skulle jag knappast göra det på det polistätaste tillfället, säger den åtalade polisen själv i ett förhör.

I stället menar polisen att det positiva resultatet beror på mediciner. Polisen säger sig också vara sjukskriven på grund av depression.

– Jag äter mediciner när jag får ångest, och jag får ångest när jag träffar poliser. Därför var jag nervös.

Under de två dagarna gjorde polisen 59 tester om misstanke om drogpåverkan.

SVT Nyheter har varit i kontakt med polisens advokat som avböjer att kommentera åtalet.

LÄS ÄVEN: Knarkmisstänkt polischef åtalas för flera brott – dök upp i känd kriminells lägenhet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.