Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när polisen undersöker trimmade mopeder Foto: Lari Honkanen/SVT

Polisen kollade ungdomars fordon i Hälsingland – mer än hälften fick böter

Uppdaterad
Publicerad

Under maj månad har polisen utfört kontroller av mopeder och A-traktorer på skolor i Hälsingland. Av totalt 64 inspekterade fordon skrev polisen böter på 35 stycken och gjorde 10 anmälningar för olovlig körning.

Besiktningarna genomfördes i Söderhamn, Hudiksvall, Bollnäs och Ljusdal. Polisen mötte upp ungdomarna på morgonen när de kom körande in till skolorna. På dolda platser längs vägen till skolorna hade polisen mätt fordonens hastigheter med laser. De som körde fortare än fordonens registrerat tillåtna hastigheter fick genomgå besiktning.

Av 64 besiktigade fordon fick 35 böter för olika brister och det gjordes 10 anmälningar för olovlig körning.

– Är det en olovlig körning blir du av med det körkort du har, säger trafikpolis Lars Österberg.

Trimmad moped utan broms

En av ungdomarna körde en vanlig personbil och saknade körtkort helt.

– Det allvarligaste vi fann var en moped med för kraftig motor i kombination med avsaknad av broms. Det är riktigt illa, säger Lars Österberg.

Det är första gången på länge som polisen i Hälsingland genomför en såhär omfattande kontroll av skolungdomars fordon. Men Lars Österberg tror att de flygande besiktningarna kommer att bli mer frekventa framöver eftersom det blivit fler poliser i Hälsingland.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.