Fem schimpanser rymde den 14 december i fjol. Fyra av dem sköts ihjäl. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Polisen lägger ned utredningen mot Furuviksparken efter schimpansrymningarna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har lagt ned sin förundersökning om arbetsmiljöbrott i samband med aprymningen på Furuvik i december, rapporerar TT.

Beslutet kommer sedan Arbetsmiljöverket under onsdagen meddelat att man inte rekommenderar att något åtal väcks mot Furuviksparkens ledning.

– Det är nedlagt nu och det är utifrån information som Arbetsmiljöverket skickade över till oss om att åtalsanmälan inte är aktuellt, säger polisens utredare Maria Lorichs till TT.

– Vi kan inte se att arbetsgivarens ansvar har brustit vad gäller det direkta orsakssambandet till händelsen. På basis av det är ärendet nedlagt, säger hon vidare.

Vill inte kommentera

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma, visade djurparkens egen redogörelse av händelsen som presenterades i förra veckan.

SVT Gävleborg har sökt Furuviksparken som inte vill kommentera eftersom de inte har fått nedläggningsbeslutet från polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. Foto: Christine Olsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet