Polisen ingrepp under akten på hotellrummet Foto: TT/Montage

Polisen slog till mot sexköpare – sex män gripna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan genomförde polisen en speciellt riktad insats mot sexhandeln i Gästrikland. Sex misstänkta sexköpare, alla män mellan 21 och 61 år, har gripits.

Vid insatsen kom polisen också i kontakt med nio kvinnor på olika hotell och vandrarhem. Kvinnorna har blivit erbjudna hjälp att ta sig loss och bryta med sina hallickar.

Polisen har under veckan dessutom arbetat med utbildning i hur man agerar i de här miljöerna och totalt har tolv poliser specialutbildats i ämnet. Samverkan med socialjouren har också stärkts.

Från Rumänien och Nigeria

– Det är oftast kvinnor från Rumänien och Nigeria som säljer sex. Bland den här utländska gruppen som prostituerar sig är fattigdom den bakomliggande orsaken, säger Simon Häggström som är knuten till människohandelsgruppen vid polisen Nationella operativa center (NOA).

Häggström berättar vidare att bland svenska kvinnor handlar det ofta om ett självskadebeteende. Enligt polisen kan man se att de flesta svenska kvinnorna tidigare blivit utsatta för sexuella övergrepp och blir en del av sexhandeln för ångestdämpning.

– Bland de kvinnor som polisen fick kontakt med vid insatsen i Gästrikland så var det både svenska, östeuropeiska och afrikanska kvinnor, säger Simon Häggström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.