Polisen uppger att minst tre personer utsatts för så kallade ”vishing”-bedrägerier under den senaste veckan. Foto: TT

Polisen varnar för bedrägerier i Gävle – äldre har blivit av med hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

En “vishing”-våg har sköljt över Gävle den senaste veckan. Polisen sammanställer nu ett okänt antal anmälningar men kan konstatera att personer i tre fall förlorat hundratusentals kronor.

Under den senaste veckan har ett flertal personer utsatts för så kallade “vishing”-bedrägerier över telefon. Polisen uppger att gärningsmannen vid tre tillfällen kommit över flera hundratusen kronor.

”Återkommande problem”

Brottsoffren är oftast äldre människor som lämnat ut kontonummer och bank-id till bedragarna. 

– Just nu sammanställer vi anmälningarna för att se hur många som drabbats. Det här är tyvärr ett återkommande problem, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen. 

Är det samma gärningsman? 

– Av utredningstekniska skäl kan vi inte gå in på det. Men det står klart att det blir fler och fler aktörer – både nationellt och internationellt – som bedrar personer i Gävle och det handlar om mycket pengar, säger Mikael Hedström.

Polisen uppmanar personer att aldrig lämna ut bankuppgifter eller bank-id via telefon eller internet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.