Polisens egen granskning visar på brister i Tova-fallet

Uppdaterad
Publicerad

En granskning från polisens tillsynsenhet visar att det fanns brister i riskbedömningen innan mordet på 19-åriga Tova Moberg i Njutånger 2017. Hon borde ha fått skydd redan efter anmälan om misshandel.

Tova Moberg hittades död i en sjö i Njutånger utanför Hudiksvall i maj 2017.  Polisen riktade snabbt misstankarna mot hennes 23-åriga ex-pojkvän, som senare dömdes till livstid för mord.

Nu har en intern granskning gjorts av fallet av polisens tillsynsenhet. Där slås fast att polisen underlät att ge Tova Moberg skydd trots att det i en polisanmälan från mars 2017 angående misshandel framgick att det fanns ett tydligt hot mot henne.

Hon hade blivit misshandlad i flera år, hade synliga skador i ansiktet, pojkvännen var kontrollerande och hon var rädd för honom. En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes.

”Uppenbart behov av skydd”

Polisens tillsynsenhet konstaterar att man inte skulle ha avvaktat med skyddsåtgärder. Det var ”uppenbart att AA var i behov av skyddsåtgärder”, skriver tillsynsenheten i rapporten. Ändå bedömde flera ansvariga att inget behov av skydd fanns.

Brottsoffret själv ville inte medverka i förhör. Det borde förundersökningsledaren ha löst genom att se om brott går att styrka utan hennes medverkan, konstaterar tillsynsenheten vid polisen.

Komplicerande var också att ansvarig utredare blev tillfälligt omplacerad för en annan utredning, närmare bestämt terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Ärendet borde då ha fördelats på någon annan, påpekar tillsynsenheten.

”Sådana här fall hamnar ofta i skymundan”

– Sådana här fall borde få ett större fokus än vad det vanligtvis får. Vi måste se till att det inte sker igen, säger Per Ågren, chef för polisområde Gävleborg.

Han konstaterar de brister som påpekas i tillsynsrapporten – att man borde ha tillsatt en annan utredare bland annat.

Per Ågren anser att det inte finns ett tillräckligt stort fokus från samhället sida på våldsbrott i hemmiljöer och en sådan här granskning kan hjälpa till att belysa det.

– Sådana här brott sker i miljöer som polisen inte patrullerar och då är det bra att det belyses på det här sättet, säger Per Ågren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.